We zetten ons in voor het creëren van sterke samenwerkingsverbanden op lange termijn die helpen bij het versnellen van de ontwikkeling van innovatieve en levensveranderende geneesmiddelen voor de mensen die deze nodig hebben. Op basis van vertrouwen en transparantie streven we ernaar om wederzijds voordelige samenwerkingsverbanden te creëren om aandoeningen beter te begrijpen, mogelijk nieuwe behandelingen te identificeren en de ontwikkeling van geneesmiddelen te versnellen.

De maand november staat in het teken van longkanker. Belgische patiëntenvertegenwoordigers, gezondheidswerkers, academische centra, tal van organisaties en partners uit de farmaceutische sector bundelen nu de krachten. Zij lanceren een sensibiliseringscampagne via sociale media, waarin ze pleiten voor meer aandacht voor de ziekte. Belangrijke aandachtspunten zijn het sensibiliseren voor symptomen van longkanker, het verhogen van de kennis van longkanker en een beter begrip van de risicofactoren.


We zijn trots om samen met de International Association for the Study of Lung Cancer (internationale vereniging voor onderzoek naar longkanker), Guardant Health en de Global Lung Cancer Coalition (wereldwijde coalitie van longkanker) de Lung Ambition Alliance (Ambitie van de Long alliantie) op te richten, een nieuw samenwerkingsverband met één gedurfd doel – om longkanker ooit te elimineren als doodsoorzaak. De eerste stap voor het bereiken van ons doel is om de 5 jaar "overall survival" tegen 2025 te verdubbelen. Om dit te bereiken, zijn we begonnen met een breed scala aan activiteiten zoals het verhogen van longkankerscreenings en vroege diagnoses, het leveren van innovatieve geneesmiddelen en het verbeteren van kwaliteitszorg.


Onze samenwerking met Daiichi Sankyo Company, Limited (Daiichi Sankyo) is duurzaam en in lijn met onze wetenschappelijk geleide strategie voor oncologie, die gebaseerd is op vier belangrijke wetenschappelijke aanpakken: immuno-oncologie, antilichaam-geneesmiddelconjugaten en, reactie van DNA-schade en aanjagers van de tumor en resistentie. In maart 2019 gingen we een samenwerkingsovereenkomst aan met Daiichi Sankyo voor de wereldwijde ontwikkeling en het op de markt brengen van trastuzumab deruxtecan (ENHERTU), een gepatenteerd antilichaam-geneesmiddelconjugaar (antibody-drug conjugate, ADC) en gericht geneesmiddel voor kankerbehandeling van HER2+-tumoren. Sinds juli 2020 is de samenwerking met Daiichi Sankyo uitgebreid met een nieuwe overeenkomst voor de wereldwijde ontwikkeling en het op de markt brengen van DS-1062, het gepatenteerde op TROP2 (trofoblast celoppervlak antigeen 2) gerichte ADC van Daiichi Sankyo. DS-1062 wordt momenteel ontwikkeld voor de behandeling van meerdere tumoren die gewoonlijk het celoppervlak van glycoproteïne TROP2 tot expressie brengen, dat bij de meeste niet-kleincellige longkankers en borstkankers overexpressie vertoont.


We hebben onze strategische samenwerking op het vlak van oncologie opgezet met Merck & Co Inc. (ook bekend als MSD) in juli 2017 om samen Lynparza (onze innovatieve, eersteklas, orale PARP-remmer die de deficiënties van het DDR-route in de tumor kan benutten om bij voorkeur kankercellen te doden) te ontwikkelen en op de markt te brengen. Beide bedrijven zijn ook betrokken bij de gezamenlijke ontwikkeling en het op de markt brengen van selumetinib (onze orale, sterke, selectieve MEK-remmer), onderdeel van de mitogeen-geactiveerde proteïnekinase (mitogen-activated protein kinase, MAPK)-route, die momenteel wordt ontwikkeld voor meerdere indicaties voor schildklierkanker. Dit samenwerkingsverband maximaliseert het potentieel van PARP- en MEK-remmers in combinatie met PD-L1/PD-1-geneesmiddelen, gebaseerd op groeiend wetenschappelijk bewijs dat deze combinaties nieuwe mogelijkheden bieden voor de behandeling van verschillende types tumoren.


In 2018 hebben het in België gevestigde moleculair diagnostisch bedrijf Biocartis en wij aangekondigd dat we gaan samenwerken aan een project dat zich richt op het verbeteren van EGFR-mutatietesten bij longkanker. Het onderzoek met de op weefsel gebaseerde Idylla™-EGFR-mutatietest (CE-IVD) werd gestart in meer dan een tiental centra in verschillende Europese landen en was gericht op hoe de unieke kenmerken van het Idylla™platform de huidige complexiteit en lange doorlooptijd van biomarkertesten voor longkankerpatiënten konden overwinnen. De samenwerking was zo succesvol dat we in januari 2020 niet alleen akkoord gingen om het lopend onderzoek uit te breiden naar bijkomende landen, maar ook een master samenwerkingsovereenkomst met Biocartis aan te gaan om een EGFR-onderzoek in vloeibare biopsieën te starten. De master samenwerkingsovereenkomst maakt de gezamenlijk ontwikkeling en het op de markt brengen van op Idylla™ gebaseerde moleculaire tests mogelijk ter ondersteuning van onze farmaceutische producten en toont een uitbreiding van onze bestaande samenwerking aan. Het eerste project dat in het kader van de nieuwe overeenkomst wordt gestart, is een onderzoek gericht op het evalueren of vloeibare biopsietests met de Idylla™ctEGFR-mutatie-assay (RUO2) en zou verdere voordelen kunnen bieden voor op weefsel gebaseerde EGFR-moleculaire tests.

Werk Met Ons Samen

Om alles te bereiken wat we willen bereiken, kunnen we het niet alleen.